Eerste Hulp Tips voor Elke Gelegenheid: Leiderdorp

EHBO Leiderdorp

Elke dag kan een eindeloze stroom van nieuwe en spannende avonturen met zich meebrengen, maar soms kunnen die avonturen ook minder welkome uitkomsten hebben. Of u nu op stap bent voor een gezellige picknick met het gezin of een avondje uit, er zullen zich vrijwel zeker momenten voordoen waarop een of meer van uw reisgenoten gewond raken. Gelukkig is dit op zich meestal niet gevaarlijk – de meeste verwondingen zijn gemakkelijk te behandelen door iemand die eerste hulp kent – maar het vergt wel wat extra aandacht om ervoor te zorgen dat de wond niet geïnfecteerd kan raken. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je op elk moment eerste hulp kunt bieden, zodat je niet hoeft te wachten tot er iets ernstigs misgaat voordat je leert hoe je iemand in nood kunt helpen. Hier zijn enkele eerstehulptips, voorgelegd uit deze EHBO in Leiderdorp, voor elke gelegenheid die je kunt tegenkomen:

Wanneer gebruik je een EHBO-doos

Er zullen bijna zeker momenten zijn waarop u moet weten hoe u eerste hulp moet verlenen – of het nu is om iemand te helpen die gewond is geraakt of iemand die zichzelf heeft verwond. U kunt er niet op vertrouwen dat anderen weten hoe ze met dergelijke situaties moeten omgaan – u moet het kunnen weten – dus het is een goed idee om enige basiskennis van eerste hulp te hebben en te allen tijde een EHBO-doos bij de hand te hebben.

Eerste hulp wordt gebruikt om verwondingen te behandelen die ofwel onmiddellijk levensbedreigend zijn, ofwel niet ernstig zijn maar wel ernstig kunnen worden als ze onbehandeld blijven. Iets wat niet onmiddellijk levensbedreigend is, kunt u niet behandelen, maar u kunt het bloeden wel stelpen door druk uit te oefenen en een verband aan te brengen. Als een wond niet levensbedreigend is, maar wel ernstig genoeg om medische hulp nodig te hebben, moet u hulp zoeken.

Hoe gebruikt u de EHBO-doos?

Eerstehulpsets zijn niet voor eenmalig gebruik – u moet ze in goede conditie houden als u ze in een noodsituatie wilt gebruiken. Controleer uw verbandtrommel ongeveer elke zes maanden om te zien of hij in goede staat is en maak hem grondig schoon om stof en spinnenwebben te verwijderen. Bewaar hem daarna op een gemakkelijk toegankelijke plaats – op een plank, in een kast of in het handschoenenkastje van de auto zijn allemaal goede plaatsen om hem te bewaren.

Om uw EHBO-doos te gebruiken, moet u vertrouwd zijn met enkele belangrijke termen. De eerste is ABC: luchtwegen, ademhaling en bloedsomloop. Luchtweg verwijst naar de mond en neus, terwijl bloedsomloop verwijst naar de bloedstroom – dus als iemand een wond heeft die gezwollen is en bloed lekt, moet u weten dat de bloedsomloop aangetast kan zijn.

3 soorten hechtingen

Er zijn drie soorten hechtingen die bij eerste hulp worden gebruikt – hechtingen, nietjes en drukverbanden.

Hechtingen zijn zelfhechtend, dus ze hoeven niet te worden afgebonden – ze worden gebruikt om wonden zoals snij- en steekwonden te sluiten, terwijl ze bij andere wonden meestal wel nodig zijn. Nietjes worden meestal gebruikt om ondiepe wonden te dichten of wonden die niet snel weer opengaan, terwijl drukverbanden worden gebruikt om oppervlakkige wonden te behandelen, terwijl sommige ook brandwonden behandelen.

Conclusie

Iedereen die wil weten hoe je eerste hulp moet verlenen, zal deze vaardigheden moeten leren – of het nu is om een familielid, een vriend of een vreemde te helpen. Hoe eerder je het leert, hoe groter de kans dat je iemand kunt helpen die gewond is. Als u eenmaal weet hoe u eerste hulp moet verlenen, kunt u verdere verwondingen voorkomen, zodat u niet hoeft te wachten tot er iets ernstigs gebeurt.

Er zijn veel manieren om te leren hoe je eerste hulp moet gebruiken – veel scholen bieden lessen over het onderwerp aan, en er zijn ook veel boeken die je kunt lezen. Het is belangrijk dat je iets vindt wat voor jou werkt, en dat je de stof begrijpt en kunt toepassen op een real-life scenario.