Wat is er nieuw in Digitale Innovatie?

Digitale innovatie

Digitale innovatie is een groeiende sector met een uitgebreid scala aan spelers. Sommige zijn kleine startups die zich richten op bepaalde verticals of soorten digitale diensten, terwijl andere grote bedrijven zijn met grote ecosystemen en gebruikersbases tot hun beschikking. Ongeacht de omvang of reikwijdte van uw bedrijf, u kunt er zeker van zijn dat er een kans voor u is binnen de bloeiende digitale innovatie-industrie.


Het is de moeite waard om op te merken dat dit artikel niet bedoeld is om alle manieren op te sommen waarop digitale innovatie de afgelopen decennia is geëvolueerd. In plaats daarvan richt het zich op hoe digitale innovatie vandaag verandert – vanuit het standpunt van een starter die net van de universiteit komt en nieuwe kansen wil creëren voor haar bedrijf en haar klanten.
Lees verder om meer te weten te komen over de belangrijkste trends die van invloed zijn op het ecosysteem, en over succesvolle startups en bedrijven die jouw carrièrepad zullen blijven bepalen in deze uitdagende nieuwe economie.

Wat is digitale innovatie?

Digitale innovatie is een snel groeiend vakgebied dat zich steeds meer richt op het gebruik van technologie en digitale diensten om bedrijfsprocessen te verbeteren. Digitale innovatie gaat niet alleen over het creëren van nieuwe software of nieuwe diensten. Het gaat ook over het creëren van nieuwe manieren om zaken te doen, zoals hoe software en diensten kunnen worden gebruikt om de “customer lifetime value” te verhogen, meer boeiende digitale ervaringen te creëren of bestaande digitale diensten toegankelijker en nuttiger te maken voor meer mensen. Digitale innovatie kan een inkomstenstroom zijn, een concurrentievoordeel, of zelfs een middel om burgers mondiger te maken. Het hangt er allemaal vanaf hoe technologie wordt gebruikt. En het belangrijkste om te begrijpen over digitale innovatie is dat het niet gaat om het opsteken van een hand en zeggen: “Ik wil aan digitale innovatie doen.” Er is een dorp voor nodig – ondernemers, investeerders en digitale leiders die bereid zijn samen te werken om een gunstiger klimaat voor het bedrijfsleven te creëren.

De opkomst van Big Data en Analytics

De populariteit van sociale media, smartphone-apps en andere digitale diensten is exponentieel gegroeid, en deze groei heeft aanleiding gegeven tot een nieuw ras van data-gedreven bedrijven – de data-gedreven startups. De meest zichtbare leden van dit ecosysteem zijn de app-ontwikkelaars en digitale bureaus die gespecialiseerd zijn in het bouwen van digitale producten, maar er zijn duizenden andere startups en bedrijven die hetzelfde doen. Om in dit ecosysteem te kunnen gedijen, moet je een duidelijk inzicht hebben in het landschap en de spelers in jouw branche.

De beste plaats om te beginnen is met Big Data en Analytics, een onderzoeksrapport gepubliceerd door Gartner dat de staat van Big Data en Analytics in de bedrijfs-, overheids-, en non-profitsector in kaart brengt. Het rapport laat zien dat Big Data en Analytics niet meer weg te denken zijn en al veel industrieën aan het transformeren zijn. Het rapport merkt ook op dat twee trends bijzonder relevant zijn voor startups in het digitale innovatie-ecosysteem: (1) het toenemende belang van Data61 – een databeveiligingsbenchmark die door 80% van de organisaties wordt gebruikt – en (2) de opkomst van het Internet of Things – dat nog meer kansen zal creëren voor startups om nieuwe digitale diensten te creëren.

Cloud Computing

Cloud computing is een transformatie die de manier waarop we over software denken verandert, evenals de hardware die aan software ten grondslag ligt. Het is vergelijkbaar met wat er met software gebeurde toen de pc werd uitgevonden – nu is het hardware die software host die draait op een server in de cloud. Cloud computing is niet nieuw, maar het is populairder geworden in reactie op de populariteit van mobiele apparaten en de groei van de gegevensopslag in de cloud.

Apps en websites maken nu gebruik van de cloud om gegevens en toepassingen te hosten en om inhoud en diensten te leveren. Een van de populairste diensten is Amazon Web Services (AWS), dat rekenkracht en opslag in de cloud biedt. Cloudcomputing geeft ook aanleiding tot nieuwe bedrijfsmodellen en groeistrategieën. Digitale bedrijven onderzoeken nieuwe bedrijfsmodellen die digitale diensten gebruiken als een manier om meer waarde te genereren voor hun klanten en voor de exploitanten van de dienst. Deze nieuwe bedrijfsmodellen kunnen worden geïmplementeerd op bestaande web- of mobiele apps.

Immersieve technologie

Als data de nieuwe olie is, dan is immersieve technologie de technologie die onze perceptie zal veranderen van wat het betekent om mens te zijn. Door de zintuigen te vergroten en ons van binnenuit te transformeren, stellen VR en AR ons in staat om verschillende delen van de wereld te ervaren die we gewoonlijk negeren – zoals de geur van een bloem of het geluid van een waterval.

Immersieve technologie laat ons ook technologie bedienen die we gewoonlijk als vanzelfsprekend beschouwen – zoals onze smartphones – en helpt ons dingen te zien en te horen die we misschien niet zouden opmerken als we ze niet zouden gebruiken. AR en VR hebben ook een veiligheidsdimensie, aangezien ze een nieuw niveau van privacy mogelijk maken. AR en VR brengen ook een ander niveau van interactiviteit naar een product of dienst – zoals de relatie tussen een AR-app en de bestuurder van een motorfiets.